maandag 9 mei 2016

Mei vakantie

Inmiddels zijn we een jaar verder. In de winter heb ik weinig meer aan de boot hoeven doen, de boot heeft in het water overwinterd. In het najaar heb ik de romp nog even in de was gezet om de nieuwe lak goed te beschermen. In het voorjaar was het een fluitje van een cent om de romp schoon te maken en alle zwarte strepen er weer af te krijgen.

De eerste vakantie begon dit jaar al vroeg, vanaf Koningsdag hadden we vrij. Koningsdag zelf was met overdag ongeveer 8 graden nogal fris. We zijn dan ook pas vrijdag 29 April aan boord gegaan en hebben de boot ingeruimd. Ook neef Frank en zijn vrouw Greetje kwamen die dag aan boord op hun Dehler 36, plan was om met twee Dehlers Zeeland in te gaan.

Zo gezegd, zo gedaan, zaterdag 30 April hebben we onze ligplaats verlaten op weg naar Willemstad. Een frisse noordelijke bries blies ons halve wind richting Willemstad. We hebben daar s'avonds heerlijk gegeten in restaurant Bellevue, met uitzicht op de haven en onze eigen boten.
De volgende dag zijn we door naar Sint Annaland gezeild. Nouja gezeild, het was halen en brengen. De wind in de rug met af en toe een vlaagje, een halve mijl verder lag alles weer stil. Maarja, we hadden geen haast, het zonnetje scheen lekker en de temperatuur steeg overdag al naar een graad of 15.

Uiteindelijk kwamen we pas tegen de avond in Sint Annaland aan.

Maandag 2 Mei was het Monique haar verjaardag.

Als verrassing hadden Frank en Greetje een vlaggelijn van sein vlaggetjes gemaakt en s'ochtends vroeg bij ons in de mast gehesen.
Monique was blij verrast, we hebben er een gezellige verjaardag van gemaakt en s'avonds heerlijk bij ons aan boord gegeten.
Vanuit Sint Annaland zijn we Dinsdag weer verder gegaan, of beter gezegd een stukje terug gevaren om de Grevelingen op te gaan. Dit kleine stukje hebben we op de motor gevaren. Op de Grevelingen aangekomen hebben we een mooi plekje in de jachthaven van Bruinisse gezocht. De temperatuur steeg met de dag, het werd steeds aangenamer en we konden heerlijk de dag buiten doorbrengen. Met Frank en Greetje hebben we met de vouwfietsen ca. 20km gefietst in de omgeving van Bruinisse. Een lekker stukje, al had Frank al snel last van zadelpijn en problemen met de versnellingen van zijn fiets. Maar dat mocht de pret niet drukken! We zijn Woensdag in Bruinisse gebleven, Frank kreeg zijn zus Irma een dagje aan boord en heeft een rondje Grevelingen gezeild.


Donderdag zijn we uit Bruinisse vertrokken en zijn we naar de Roompot achteraan de Oosterschelde gezeild. Ook weer met een zwak windje, dus het duurde even voordat we in Jachthaven Roompot Marina afmeerde. De stroom hadden we op de Oosterschelde mee, mede door de stroom mee maakte we nog wel wat snelheid, maar het hield niet echt over. Niet bepaald een boeiende zeildag, al was het wel prachtig om de Oosterschelde af te zakken met aan weerszijden mooie zandplaten die langzaam onderwater verdwenen.
We sluiten de dag met z'n vieren af in het restaurant op Jachthaven Roompot Marina. We dachten er even op de eerste verdieping een Pizza te gaan eten maar dat zat er helaas niet meer in. Er waren nog wel een paar pizza bodems, maar die hield de kok achter de hand voor anderen die hadden gereserveerd. Monique stelde voor toch maar even bij ons aan boord Macaronie te maken, maar na door Frank overtuigd te zijn hebben we op de begane grond aan een tafeltje plaats genomen en daar een maaltijd besteld. Alles bij elkaar hebben we ruim een uur met verbazing zitten kijken naar het gebrek aan organisatie bij het bedienend personeel. Na een uurtje wachten werd het eten opgediend. Al met al niet helemaal wat we ervan verwacht hadden, misschien was het idee van Monique toch nog niet zo gek geweest -:)


Vrijdag hebben Monique en ik nog een lekker eind gefietst, het weer was geweldig en de zon scheen volop. De temperatuur liep op tot ruim boven de twintig graden, een stuk beter dan de eerste dagen van de vakantie die ronduit fris waren. De fietstocht ging deels over de Oosterschelde kering waar je aan de zeekant geweldig zicht over zee hebt. Ook de Roompot sluis en de omgeving er omheen was mooi om gezien te hebben. Vooral het water dat vanaf zee de Oosterschelde instroomt is indrukwekkend!
s'Avonds hebben we heerlijk bij ons aan boord Macaronie gegeten.

Zaterdag zijn we op tijd opgestaan. Frank en Greetje kregen bezoek van zoon Tom en zijn vriendin Maxine die de tocht over zee met hun mee zouden zeilen. Om iets na 10 uur hebben we Roompot Marina verlaten richting de Roompot sluis. Schutten ging vlot en rond 11.00 uur voeren we de sluis uit richting zee. Direct buiten de buitenhaven hebben we de zeilen gehesen. De aflandige wind was op dat moment zwak, we liepen niet harder dan een knoop of 4. De temperatuur steeg die dag tot ruim boven de 25 graden en was op zee heerlijk. Rond kentering tij zaten we zo'n beetje in het Westgat en kregen we de stroom mee. En dat was maar goed ook, de wind viel bijna helemaal weg en nog voordat we het Westgat echt uit waren moesten we de motor bij zetten om nog een beetje snelheid te behouden. Na enige tijd hebben we het zeil laten zakken en hebben de tocht onder de kust en tot in het Slijkgat voortgezet op de motor. Frank en Greetje waren ons me hun Dehler 36 al in het Westgat voorbij gezeild en waren helemaal uit zicht, ze lagen ruim een uur eerder bij de sluis van Stellendam. Om ca. 18.45 uur lagen we naast Frank en Greetje nabij de sluis afgemeerd en hebben we nog even gegeten, om 19.40 voeren we de sluis in om vervolgens rond 20.30 uur weer terug te zijn in de thuishaven. Het rondje Zeeland was compleet.En zo eindigde onze eerste boot vakantie van 2016, een mooie en vooral gezellige relax vakantie met rustig weer en iets TE weinig wind...

Geen opmerkingen: