donderdag 8 maart 2012

Onderhoud aan het interieur

Afgelopen weekenden heeft het interieur een flinke onderhoudsbeurt gehad. Dit was nodig daar op sommige plekken de oorspronkelijke lak verdwenen was en op weer andere plekken behoorlijke gebruikschade zichtbaar was.
Al een week of wat terug heb ik alle wit gelakte deurtjes en andere demontabele delen mee naar huis genomen om ze te voorzien van een verse laklaag. Aangezien het gaat om hout met een essenhouten struktuur heb ik getracht de houtnerf zoveel mogelijk zichtbaar te houden. De nerf is na de opknapbeurt nog wel enigssinds zichtbaar, al voorkom je niet dat je het deels dicht lakt, met name doordat de grondverf wat dikker is dan normale lak.

De nieuwe laklaag bestaat dus uit twee lagen, één laag enigssinds verdunde en op kleur gemengde grondverf, die zoveel mogelijk de kleur van de originele panelen benaderd. De tweede laag is Wijzonol zijdeglans lak, ook weer op kleur gemengd bij een verf specialist in Leiden.

Twee weken terug heb ik de hele boel aan boord afgeplakt, een klus die me uiteindelijk een hele dag heeft gekost. Er ging 65 mrt tape op aan het afplakken van alle randen en blank gelakte latjes, greepen enz.


Nadat ik eerst een laag grondverf had aangebracht heb ik afgelopen Zondag de finale laklaag aangebracht en aansluitend de afplak tape verwijderd. De eerste indruk is dat de klus goed is gelukt, a.s. Zondag maar eens kijken bij daglicht hoe het eindresultaat na een week drogen is geworden.

De mahoniehouten panelen die aan beide zijkanten van de kajuitingang waren gemonteerd heb ik overigens verwijderd. De daaronder tevoorschijn gekomen originele panelen zijn in prima staat, reden temeer om dit weer in de originele staat terug te brengen. De ingang is een stuk lichter geworden door deze ingreep. De schroefgaten heb ik dicht gemaakt en afgeplamuurd, de originele handgrepen komen weer op de panelen terug. Op de foto zie je het nog onbehandelde geschuurde paneel.
De totaal verkleurde handgrepen die op de panelen van de kajuit ingang zitten zijn inmiddels thuis kaal geschuurd. De lak die erop zat was blijkbaar niet UV bestendig, onder de laklaag komen twee prachtig mooie donker mahoniehouten grepen terug. Een kwestie van opnieuw vernissen met (hopelijk) geschikte blanke lak en ook dat is weer netjes.
Direct naast de kajuitingang komen nog twee mahoniehouten afwerklatjes die het geheel weer netjes afwerken.
Komend weekend hoop ik alle losse onderdelen weer te monteren, zodat we binnenkort weer kunnen gaan weekenden...

Er staat overigens nog wel een klus aan de mast / verstaging op het programma, dat wordt hopelijk de laatste klus voordat het seizoen weer begint.

Geen opmerkingen: