vrijdag 30 maart 2012

Nieuwe verstaging



Vorige week is de nieuwe verstaging voor onze Dehler 35 CWS geleverd.
Twee weken geleden hebben we de mast van de boot afgehaald. Samen met Marcel, Sjors en Kevin hebben we de boot onder de kraan bij onze watersportvereniging gelegd en de mast eraf gehaald. De complete verstaging heb ik vervolgens bij Hans Jansen - tuiger in Alphen aan den Rijn - gebracht. Hans heeft deze verstaging in de werkplaats nagemaakt. Ook de want spannners zijn vervangen voor brons verchroomde spanners.



Alleen de voorstag is ter plaatse in Hellevoetsluis nieuw gemaakt. Hans adviseerde me bij de eerste gesprekken voor vervanging de oude voorstag te gebruiken als "trekdraad" voor een nieuw te maken stag. De stag wordt dan ter plaatse op maat gemaakt. Hierdoor hoefde niet het hele rolfok profiel uit elkaar en dat heeft zo zijn voordelen!



Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen woensdagmiddag is dit klusje in Hellevoetsluis geklaard. Om de oude aan de nieuwe stag te verbinden zijn beide draden verjongd door de buitenste tears af te knippen. Vervolgens met een dun dyneema lijntje oud met nieuw aan elkaar knopen, strak aftapen en zo nieuwe staaldraad door het rolfok profiel trekken. Vóórdat de oude stag is afgeknip is de lengte van de nieuwe stag bepaald. Dit luistert nauw, daar de lengte van de voorstag bepalend is voor de uiteindelijke stand van de mast. Bij het maken van de nieuwe stag wordt rekening gehouden met een percentage rek op de staaldraad. De tuigers hanteren hier een formule voor.

Tevens zijn de mastanker plaatjes gecontrolleerd. De plaatjes zij al eerder vervangen en nogsteeds in een prima staat. Wel is de terminal waarmee de voorstag in de mastankerplaat verankert zit vervangen. De oude terminal bleek een 8mm terminal te zijn die passend gemaakt bleek te zijn om in de 7mm ankerplaat te passen. Reden genoeg om deze dus ook te laten vervangen.

Afgelopen zaterdag hebben we vervolgens weer de mast op de boot geplaatst. Rosa was ook met Kevin meegekomen en heeft de klus op de gevoelige plaat vastgelegd. Sjors kon er dit keer niet bij zijn.
Het weer was rustig, weinig wind wat wel een voorwaarde is om die paal hoog in de kraan te hijsen.
Nadat we de zalingen, windex en stagen weer hadden gemonteerd, de vallen en lijnen hadden aangebracht en geckecked hebben we de hijskabel middels een hijsband tussen de eerste en tweede zaling vastgezet.



Wessel van Leeuwen kwam ons nog even helpen, een extra handje kan je altijd wel gebruiken om zo'n gevaarte weer aan boord te krijgen.



Aangezien de hijsband wat aan de hoge kant op de mast was aangebracht kregen we de mast maar net over de kajuit heen en konden we de mast net aan over het randje van het mastgat heen krijgen. Het water had geen 5cm hoger moeten worden....



Nadat we de mast verder in het mastgat hadden laten zakken konder we beginnen met het vastzetten en aandraaien van de wantspanners. Ook dat leek nog even spannend en leek maar net te passen. Daar er rekening gehouden is met enige rek in de staaldraad zijn de nieuwe ietsje korter dan de oude stagen. Uiteindelijk konden we alle wanten vast zetten door de spanners vrij ver uit te draaien. Nadat alle spanners vast zaten en met de hand licht op spanning waren gedraaid kon de hijskabel los gemaakt worden en konden we met de boot weer terug naar de ligplaats.



Eenmaal weer terug in de box hebben we eerst even aan boord wat gegeten. Om een uurtje of één zijn Rosa en Kevin weer op huis aangegaan en ben ik met Marcel de wanten op spanning gaan zette. Eerst het hoofdwant tot de mast wat gaat "buiken", vervolgens het tussenwant op spanning zetten en als laatste het onderwant. Een aanrdige klus om de mast weer kaarsrecht op de boot te krijgen, maar het resultaat mag er wezen.

Nu maar weer alle vallen, reeflijnen, schoten en dergelijke inscheren, daarna kunnen we weer eens lekker gaan zeilen!

Geen opmerkingen: