zondag 4 januari 2015

Teakhout kuip vervangen (deel 1 - verwijderen)

Na een kleine 20 jaar is het teakhout op de kuipbanken op.
De rubberen naden zitten los en het teak is op een aantal plaatsen zover versleten dat we tegen de multiplex onderlaag aankijken. Tijd dus om over te gaan tot vervanging.

Ik heb er lang over nagedacht en uiteindelijk besloten massief teak te gaan gebruiken. De winterperiode is een mooie tijd om het oude teak te verwijderen. De zit achter het stuurwiel en het bakskist deksel heb ik mee naar huis genomen om alvast het teak te verwijderen. Het blijkt muur en muurvast te zitten, simpelweg met een beiteltje alles verwijderen blijkt geen optie. Een multitool bied in dit geval uitkomst.


Met de multitool met invalzaagblad heb ik het teak los gezaagd op de lijmlaag. Eerst even een beginnetje maken in het oppervlak, vervolgens stukje bij beetje alles los zagen en weghalen. Wat overblijft is deels de lijmlaag. Met een eenvoudige glasschrapper is de lijm goed te verwijderen. De kitrand rondom het teak is goed met een stanleymes weg te snijden. Hierbij is het wel opletten dat de opstaande gelcoat rand niet beschadigd. De laatste resten zijn goed weg te schuren met de multitool met driehoeks schuurvlakje met papier korrel 60. Door het schuurvelletje iets buiten de randjes van het schuurpad uit te taten steken kan je mooi de opstaande rand meeschuren, alle kit op de opstaande rand verdwijnt hiermee vrij vlot en het oppervlak is meteen grof geschuurd hetgeen een goede basis is voor de nieuwe kit. De hele kuip is inmiddels ontdaan van teak, volgende stap is het maken van de mallen voor het nieuwe teak.

Geen opmerkingen: