zondag 4 augustus 2013

Vakantie 2013, 1e week

Heerlijk op vakantie, we zijn op 26 Juli s'avonds al aan boord, voor ons ligt een periode met mooi weer.

Zaterdagochtend blijkt dat we daar nog wel even op moeten wachten, we horen s'ochtend om ca. half 10 via de weerberichten dat bij Vlissingen al noodweer is losgebroken met windstoten tot 50 knopen. Om een uurtje of 11 bereikt dit noodweer Hellevoetsluis. Donkere luchten, een enorme wolkbreuk met de voorspelde wind met zware windstoten gieren door de haven. Wij bekijken het vanuit onze kuiptent.



Na een uurtje is alles voorbij, maar we besluiten vandaag nog wel even te wachten met vertrek. s'Middags lopen we gezellig door Hellevoetsluis, waar klassieke jachten liggen afgemeerd, altijd een bezienswaardigheid en beslist de moeite waard om even langs de vele klassiekers te wandelen. De zon komt goed door en eenmaal weer terug op de boot kunnen we nog lekker lang buiten genieten van onze eerste vakantiedag.

Zondagochtend staat er een stevige wind van 20 tot 25 knopen, we besluiten om op de fok richting Dordrecht af te zakken. Om 14.13 uur halen we keurig de spoorbrug en kort daarna meren we af in een van de boxen van de Koninklijke Dordrechtse Roei- en Zeilvereniging. Heerlijk beschut liggen we daar wel een of twee keer per jaar, gezellig omringd door fraaie monumentale gebouwen en uitkijk op de  Grote Kerk. Vooral s'avonds ziet dat er geweldig uit.
De middag temperatuur ligt rond de 25 graden, s'middags pakken we onze vouwfietsen en fietsen door Dordt en omstreken tot aan s'Gravendeel. s'avonds genieten we nog lang buiten en voelen we ons al echt op vakantie.

Maandagochtend gaan we verder, en varen via Capelle a/d IJssel, Gouda, Alphen a/d Rijn naar de Brasem. Na Gouda hadden we ter hoogte van de brug van Waddinxveen nog wel even wat oponthoud. Met ca. 13 zeiljachten lagen we een poos voor de hefbrug te wachten, lastig met veel wind op de zijkant. Op een gegeven moment ging de brug open en bleek er een groot containerschip door de brug te komen. De meeste jachten die voor ons lagen kwamen plots achteruit om ruimte te maken voor het vrachtschip met als gevolg dat wij min of meer in de verdrukking kwamen en door de harde zijwind en te weinig manoeuvreer ruimte tegen een grote meerpaal werden aangedrukt. Met de romp raakte we een uitstekende bolder op de paal, die vervolgens één van de romp ramen naar binnen drukte. Men een vloek van achter het stuurwiel en wat brute motorkracht om de boot weer bij de paal weg te krijgen hebben we ons tussen de jachten uit gewerkt en zijn volle kracht voor het nog naderende vrachtschip uit ca. 300 meter terug gevaren om vervolgens weer om te keren en in alle rust en ruimte weer opnieuw voor de brug te gaan liggen. Door de chaos is geen enkel zeiljacht door de brug gegaan en konden we alle 13 wachten tot de volgende brugopening die korte tijd daarop volgde. Ook dat verliep niet geheel zonder problemen, een platbodem van een meter of 11 lag al enige tijd door de harde wind dwars in de vaart met de boegspriet over de kade, met een lijn overboord waar een Hallberg Rassy in verstrikt raakte en stil viel doordat de lijn in de schroef draaide. Lekker allemaal, wij hadden ons portie vandaag wel gehad en zijn in een grote boog om de jachten heen door de brug gegaan....
Rond half 6 meerde we uiteindelijk af in Oud-Ade. De zon brandde behoorlijk die dag, dus we hebben de kuiptent over de giek gespannen en heerlijk uit het zonnetje buiten gegeten. Al met al weer een heerlijke dag varen, wel met een smetje die we maar snel proberen te vergeten. Het raampje heb ik s'avonds afgeplakt met tape.

Dinsdagochtend vervolgen we de route. We hebben besloten over Haarlem verder te gaan, het lijkt ons leuk ook eens in Haarlem af te meren. Rond een uurtje of 10 vertrekken we. Het is helaas regenachtig weer.

De bruggen draaien vlot, alleen de spoorbrug nabij de Kaag was een uurtje wachten. Bij de eerste opening ging alleen de andere kant erdoor en kregen wij geen groen licht. Vervolgens konden we na nog een half uur eindelijk verder en voeren in konvooi via Lisse en Hillegom naar Haarlem. Het bleef regenen, eenmaal in Haarlem afgemeerd zijn we lekker naar binnen gegaan om weer een beetje op te warmen. s'Avonds hebben we nog even een korte wandeling gemaakt en wat TV aan boord gekeken.

De volgende ochtend was het weer goed met af en toe een zonnetje. We hebben een heerlijk eitje gekookt en ontbeten. Na de koffie hebben we onze vouwfietsen weer tevoorschijn gehaald. Vriend Ronald Hockx had vóór de vakantie een aantal ANWB fietsroutes voor ons uitgeschreven op een ANBW knooppunten kaartje wat je makkelijk op je stuur monteert. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. We hebben een toch naar Zandvoort en omgeving gereden, deels door bossen en duinen. Echt een mooie toch van zo'n 43Km. Eenmaal weer aan boord hebben we een lekkere kop thee gedronken en zijn lekker samen onder de douche gedoken. Het avondmaaltijd hebben we heerlijk in de kuip genuttigd. s'Avonds hebben we collega Rob en zijn vrouw uitgenodigd bij ons aan boord koffie (of thee in hun geval) te komen drinken. En zo sloten we weer een gezellige actieve dag af.

Inmiddels schrijven we alweer Donderdag 1 Augustus, we vertrekken om ca. 10 uur uit Haarlem. Het weer is perfect, met stak blauwe lucht en een temperatuur die s'middags oploopt naar ca. 35 graden! Wat een vakantie zeg! De tocht vanuit Haarlem naar het Noordzeekanaal is mooi, ook op het Noordzeekanaal is het vrij rustig, er staat nauwelijks wind dus we motoren door via Amsterdam naar de Oranje sluizen. Eenmaal na het schutten besluiten we Durgerdam aan bakboord te laten liggen en varen door. Er staat ook op het Markermeer niet veel wind, maar met de zeilen omhoog komen we wel vooruit, we genieten! Om ca. 16.30 uur meren we af in Volendam en hebben een mooi plekje aan de kade met uitzicht direct over het Markermeer. Ik roep naar Monique: hé daar heb je Jan Smit! Zij kijkt snel even in het rond en heeft al snel door dat ik de gelijknamige rondvaartboot bedoel, haha... Het avondmaal hebben we in één van de vis restaurants aan de haven genuttigd. Daarna hebben we nog wat door Volendam gewandeld. De vakantie wordt steeds leuker, heerlijk ontspannen, niets moet en alles mag.

Vrijdag 2 Augustus, we worden wakker met een buitentemperatuur van ca 24 graden, waanzinnig!
We hebben ontbeten en koffie aan boord gedronken. Het belooft een dag te worden met weinig wind en temperaturen die dik boven de 35 graden uit kunnen stijgen. Blijven we aan boord, dan smoren we weg in de haven. We besluiten dan ook begin van de middag de fietsjes weer van stal te halen en onze eigen wind te creëren door in rustig tempo een stukje te fietsen, in eerste instantie naar Monnickendam. Daar eenmaal doorheen gefietst besluiten we door naar Marken te fietsen, als je rustig fietst is het prima te doen. De Zeedijk is best lang richting Marken maar aan beide kanten heb je mooi uitzicht over het Markermeer en de Gouwzee. Eenmaal in Marken halen we in de plaatselijke supermarkt frisdrank en een paar krentenbollen en nuttigen deze op een plekje in de schaduw. Daarna fietsen we door naar het Paard van Marken. Van daaruit zetten we de terugtocht in en rijden vai de haven van Marken weer terug naar Monnickendam. In een van de smalle straatjes fietsen we langs een onbenullige schuifdeur van een loods, Monique was er al voorbij en ik zeg wacht even. Ik kijk naar binnen en zie daar een enorme bulb van de neus van een luxe motorjacht in aanbouw. Het blijkt de loods van Hakvoort Shipyard te zijn. We zien een volledig aluminium casco, vanaf het "deurtje" waar wij stonden gezien natuurlijk megagroot. We spreken even kort met twee medewerkers van Turkse afkomst die bezig zijn met specialistische las werkzaamheden. Na de korte tussenstop fietsen we nog wat door de straatjes en haventjes van Monnickendam en vervolgen de weg terug naar Volendam. Al met al hebben we er toch zo'n 38Km op zitten. Eenmaal terug op de boot in Volendam is het eerste wat we doen verkoeling zoeken in het water, heerlijk!
s'Avonds hebben we wederom onder de zonnetent gegeten en busladingen Chinezen en andere volksstammen voorbij zien wandelen. Volendam, vol toeristen... Da's weer eens wat anders.

Zaterdagochtend, het waait hard, voorspelling Zuidwest 6.
We besluiten nog een dag in Volendam te blijven, we hebben per slot van rekening een prachtige plek. We doen even wat boodschappen en verkennen Volendam. s'Middags fietsen we naar Edam. Het heerlijke weer zorgt ervoor dat we ook vanavond weer buiten eten, lekker soepje en een stokbroodje met Franse kaas. s'Avonds drinken we gezellig samen een drankje in één van de cafés aan de haven en proeven aan de Volendamse gezelligheid. Nadat we hebben afgerekend en een stukje verder langs de gezellige cafeetjes lopen zien we ineens Deen Houtepen - mede clublid van de Dehlerclub - zitten, samen met zijn vrouw en andere clubleden. We schuiven gezellig even aan en drinken een biertje mee.

Zondag zijn we op tijd wakker en verlaten om 9.30 uur Volendam. Op datzelfde moment komen Deen en zijn vrouw met hun Dehler 35 "Second Love" ook de iets verderop gelegen jachthaven uit. Beiden tuigen we op en maken nog wat foto's van elkaar, waarna de Second Love stuurboord uit koers zet richting het Paard van Marken.

Wij gaan verder noordwaarts met bestemming Enkhuizen. De wind is zwak, we lopen niet meer dan een knoop of 2 a 3. Na 3 uur zetten we de motor bij en vervolgen de weg naar de sluis in de Houtribdijk nabij Enkhuizen. Om 13.30 uur meren we af in de buitenhaven van Enkhuizen. Na de lunch te hebben genuttigd hebben we de boot volledig afgesopt. Alle vogelpoep van dek geschrobd, dat was hard nodig. Daarna hebben we een eindje door Enkhuizen gewandeld en een lekker Italiaans ijsje gegeten. De rest van de dag hebben we lekker geluierd, Monique een beetje handwerken opnieuw s'avonds lekker buiten gegeten. Na een zwoele avond om ca 23.30 uur lekker ons mandje in.

Geen opmerkingen: