maandag 30 maart 2009

Poetsen, repareren en andere klussen

Weer even een update, na het laatste bericht van bijna 3 weken terug is er weer heel wat gebeurt. Zo is gebleken dat de schroefas op de schroothoop kan. Deze is zo beschadigd en ingesleten ter hoogte van de VolvoSeal dat het niet wijs zou zijn de as weer te monteren. Da's vragen om ellende. Dus is er een nieuwe Yanmar 25mm as besteld en inmiddels geleverd. Marcel heeft er nog even op de kopse kant een 8mm schroefdraad in getapt, zodat de ring ter beveilinging van het volledig uitschieten van de as gemonteerd kan worden.

Het lager in de uithouder is ook vervangen en rondom de huiddoorvoer van de schroefas heb ik wat polyester weggeschrapt. Dit moet weer even netjes aangelamineerd worden om zodoende weer een waterdichte afdichting te krijgen. Ook binnen moet bij de huiddoorvoer nog even wat weggeschrapt worden om zodoende de stevigheid van de huiddoorvoer weer vast te zetten.

Ook heb ik afgelopen zaterdag een laag antifouling aangebracht. Wat een klus is dat weer zeg, vanaf de neus naar de kiel gaat redelijk snel, maar daarna wordt het vlak breed en kost het behoorlijk veel tijd om een laag aan te brengen. Uurtje of 3 aan het smeren geweest, tot het donker werd (19.00 uur). Daarna lekker naar huis.

Ook een deel van de romp is gepolijst (nee, nog niet gematteerd, dat doen we misschien volgend jaar....). Met Riwax RS02 maak ik met behulp van een poetsmachine met traploos verstelbaar toerental de romp schoon. Daarna moet er nog een laag was overheen. Wat knapt dat op zeg, toverspul die Riwax. Op de afbeelding hiernaast zie je links het niet gepoetste vlak, rechts het deel dat gepoetst is. De glans komt echt behoorlijk terug, ook in de blauwe vlakken.


















Alleen de diepe krassen (en daar zitten er behoorlijk was van in de huid) krijg je niet weg zonder het hele Riwax stappenplan van matteren, polijsten en poetsen te doorlopen.


Ook Sjors is vanavond even mee naar de boot gegaan, heeft zijn hengel gepakt en is lekker gaan vissen. Helaas beten de vissen vanavond niet, dus na een uurtje had hij het wel gezien en is hij de eendjes maar gaan voeren.


De planning is overigens dat we 24 april te water gaan. Ik ga ervanuit dat het roer, dat momenteel nog thuis staat te drogen, dan is voorzien van zijn nieuwe epoxy jas....




Geen opmerkingen: