zondag 18 augustus 2013

Vakantie 2013, 3e en laatste week

We schrijven alweer de laatste week van onze vakantie, het is maandag 12 Augustus. Als we opstaan is het bewolkt en spettert het nog steeds af en toe. s'Middags fietsen we een knooppuntenroute tussen Durgerdam en Uitdam van ca. 30Km. In Uitdam fietsen we langs Zeilmakerij SailSelect, waar onze zeilen vandaan komen. We bespeuren geen leven en fietsen verder. Onderweg strijken we neer bij een boerderij die dienst doet als koffie en thee huis. We drinken er een lekkere kop thee met een grote Appelpunt, maar zijn als snel weer weg vanwege de overlast van met name vliegen. s'middags rusten we nog wat uit, we willen een beetje fit zijn voor de tocht die we de komende nacht dor Amsterdam willen maken. Rond 19.00 uur verlaten we Durgerdam en gaan door de Oranje sluis.


We varen over het IJ en genieten van de mooie stedelijke omgeving die er vanaf het water toch net even ander uitziet. In één woord Fantastisch! Om 20.30 uur liggen we voor de spoorbrug in Amsterdam. We proberen s'avonds nog wat te slapen, maar dat lukt niet echt. De geluiden van de stad en het idee dat we "zo meteen" weer verder gaan houden ons wakker. Dan maar wat lezen en af en toe even een blik naar buiten werpen om de tijd een beetje te doden. Uiteindelijk gaan we om 01.00 uur s'nachts in een konvooi van 8 zeiljachten door Amsterdam. Een leuke ervaring, zo dwars door de slapende stad. We passeren 13 bruggen die 1 voor 1 voor ons open gaan. Halverwege komen we het konvooi van de tegengestelde richting tegen, zeker 18 zeiljachten. Bij iedere brug is het wachten op de brugwachters die met ons mee fietsen, het tempo ligt dan ook laag. Gelukkig is het weer rustig en op een spettertje na is het droog. Om 03.30 uur hebben we alles gepasseerd inclusief de Nieuwemeersluis.


















Eenmaal over het Nieuwe Meer houden we bakboord aan richting Aalsmeer en liggen al snel voor de snelweg A9. Daar gaan we om 05.00 uur doorheen. Uiteindelijk meren we om 6.30 uur af bij een jachthaven aan de Blauwe Beugel bij Aalsmeer. We hebben het wel even gehad en gaan snel slapen. Daar komt echter niet veel van, we zijn uit ons ritme en zijn al weer om 11 uur onderweg. Een klein stukje maar, we varen via de Westeinderplas, de doorvaart bij de Grote Brug en de Kleine Poel naar WSV Nieuwe Meer. We hebben de fietsjes gepakt en in Aalsmeer de nodige boodschappen gedaan. De rest van de dag hebben we lekker geluierd. s'avonds eten we overheerlijke Nasi Rames, Monique heeft weer een lekker maal voor ons tweeën gemaakt. In de loop van de avond komen marcel en Aletta aan boord, en dle we onze vakantie verhalen. Marcel en Aletta zijn net terug van hun zeilvakantie aan de Engelse zuidkust, dus er is genoeg om over te praten.







Woensdag staan we op tijd weer op, we verwachten vandaag Emsé en Lyla aan boord. We hebben s'ochtends even lekker gedoucht en Monique heeft gebak voor bij de koffie gehaald. Voor Lyla (1 jaar en 9 maanden oud) is het haar eerste ervaring aan boord. Om 11 uur pikken we ze op bij parkeerplaats van de WSV. Lyla herkende ons direct en met een brede lach op haar snuitje. Ze was goed voorbereid en wilde dan ook direct haar zwemvestje aan. Op de boot keek ze haar ogen uit, op het dek, in de kuip en achter het grote stuurwiel bij "Opa Boot" zoals ik inmiddels word genoemd. We smullen van de koffie met gebak en gaan daarna even met Lyla naar de speeltuin. Het weer is uitstekend met veel zon en een heerlijke temperatuur.




s'Middags gaan de dames even in Aalsmeer shoppen en blijf ik aan boord. Als de dames weer terug aan boord zijn kan Lyla lekker met water in de kuip spelen. Later op de middag eten we nog een water ijsje in de kantine van de WSV. Al snel na het avondmaal werd Lyla moe en was het tijd om naar bed te gaan. Dat was natuurlijk wel vreemd zo aan boord, de eeste poging was geen succes. Dan nog maar even ophouden. Uiteindelijk is ze om 21.30 uur toch in slaap gevallen en hebben wij drieeen nog een poosje TV gekeken. Toastje erbij en wat drinken, en het was zo weer laat.

De volgende ochtend ging het wekkertje al vroeg, Lyla was al vóór 7 uur wakker. Om een uurtje of 8 zijn we uiteindelijk opgestaan en hebben we gegeten. Na het ontbijt en een kopje koffie hebben we nog even boodschappen gedaan in Aalsmeer. Daarna zijn Esmé en Lyla weer op huis aan gegaan en kijken wij terug op een gezellige dag met Esmé en Lyla aan boord. s'Middags zijn we weer gaan varen, met het idee dat de buiige regen wel snel zou oplossen, maar dat viel tegen. De hele Westeinder, Ringvaart, Brasem tot aan Alphen a.d. Rijn regende het voluit, met wind tegen niet bepaald varen voor je plezier. Om een uurtje of 4 lagen we voor de spoorbrug bij Gouda. Een half uur later konden we daar al doorheen en hebben we aan de andere kant afgemeerd en overnacht.

Vrijdag 15 Augustus, we vervolgen de route terug richting de thuishaven. Rond 9.30 uur vertrekken we en gaan door de sluis van Gouda. Het weer is een stuk beter dan de dag ervoor, we kunnen de hele dag in korte broek en Monique in bikini. Om 12.15 uur zijn we al bij Dordrecht en wachten tot 13.13 uur op een opening van de spoorbrug. Daar eenmaal doorheen motoren we verder en zakken een stukje de Oude Maas af tot aan het Spui. We draaien om ca. half 3 Oud Beijerland in. We doen boodschappen en Monique gaat later nog even lekker shoppen in het winkelcentrum. s'Middags valt er toch nog een bui, maar dat mag de pret niet drukken. Zaterdag vervolgen de we weg en motoren het Spui af. Aan het einde van het Spui hijsen we na bijna een week eindelijk weer de zeilen en zeilen tot voor de thuishaven in Hellevoetsluis. Al om 12.30 uur liggen we weer op ons vertrouwde plekkie aan de golfbreker. In de loop van de dag luchten we het beddengoed, Monique gaat nog even op de fiets naar de markt in Hellevoetsluis. Zondag sluiten we de vakantie af en keren we weer huiswaarts.

zondag 11 augustus 2013

Vakantie 2013, de 2e week

De tweede week van de vakantie begint, we staan op tijd op en vertrekken rond half 10 richting Friesland. De wind is zwak tot matig en in het begin lopen we lekker. We navigeren op de Samsung tablet, voor het eerst dit jaar. Een week voor de vakantie heb ik er een aangeschaft. De Navionics software die ik heb geïnstalleerd voldoet prima. De oh zo handige ANWB app is ook handig, met name daar alle Almanak informatie aangaande havens, sluizen en dergelijke direct voor handen is. De app loopt helaas iets te regelmatig vast, wat jammer is. De wind is in het begin van de dag nog redelijk, maar zakt later volledig weg. Het laatste uur hebben we dan ook op de motor gevaren.


Om een uurtje of 2 s'middags meren we af in jachthaven De Friesche Hoek. We eten even wat en pakken nog even de fietsjes om wat rond te fietsen in Lemmer en de nodige boodschappen te halen.
s'Avonds laat breekt noodweer los, regen, onweer en veel wind. Wij zitten lekker droog in de kajuit en vallen rond middernacht in slaap.


Dinsdag 6 Augustus, we doen het s'ochtends nog even rustig aan en besluiten de tocht vandaag voort te zetten richting Workum. We vertrekken om ca. 11 uur, de wind is vrij krachtig en in eerste instantie pal tegen. We motoren tot voorbij de vaargeul waar de schepen uit de Princes Margrietsluis ons kruisen. Eenmaal op open water tuigen we op en zetten een rif. Het zeilt lekker, echter bij de hoek bij Stavoren komen we na drie keer overstag te zijn gegaan steeds op zo'n beetje hetzelfde punt uit. De wind is flink afgenomen en naar het noorden gedraaid. We besluiten het plan aan te passen en koers te zetten richting Medemblik. We meren daar rond half 5 af aan de noordkant van de Oosterhaven, nabij het reddingsstation van de KNRM.


Na wederom buiten het diner te hebben genuttigd wandelen we een flink stuk door Medemblik, langs de andere havens en leuke straatjes en steegjes. Weer een leuk plaatsje langs het IJsselmeer!

De volgende ochtend slapen we lekker uit, we blijven toch nog een dag in Medemblik liggen. Het is vandaag bewolkt en er staat een stevige wind. Terwijl Monique de boodschappen doet poets ik de kuip achter het stuurwiel, dat stukje had ik dit jaar nog niet gehad. s'Middags valt er veel regen, tussen de buien door maak ik een praatje met een zeiler uit Plymouth aan de Engelse zuidkust. De man zeilt alleen in een Westerly 28, hij verteld dat hij veel in Nederland zeilt vanwege de mooie wateren. Het is hier ten opzicht van Zuid Engeland ook een stuk betaalbaarder voor hem. Ik vertel hem dat ik net een berichtje had gehad van mijn broer Marcel en zijn gezin, die zelf net uit Plymouth weg zijn, op doorreis langs de Engelse zuidkust, wat een toeval.
De rest van de dag hebben we lekker geluierd, gelezen en Monique wat gequilt. Voor het avondeten werd het wel weer droog en na het eten hebben we nog een lekker stuk kunnen lopen. s'Avonds kijken we nog een film en uiteindelijk gaan we pas rond 1 uur slapen.

Donderdagochtend besluiten we nog een flinke fietstocht in de omgeving van Medemblik te maken. Het is heerlijk weer met een middagtemperatuur van een graadje of 23. We fietsen een flink stuk zuidwaarts en kruisen meerdere malen het spoorlijntje tussen Hoorn en Medemblik.

We genieten van de natuur en de leuke dorpjes in de omgeving en houden een tussenstop net buiten Andijk in een prachtig stukje natuurgebied langs het IJsselmeer.

Vrijdag's gaan we weer een stukje op de terugtocht richting het zuiden. We hebben nog ruim een week voor de boeg, dus hebben geen haast. Vandaag zeilen we van Medemblik naar Enkhuizen. We lopen met een lekker zuidwesten windje vlot naar Enkhuizen, het laatste stukje strak aan de wind. Met krap aan 2 uurtjes liggen we al om 11.30 uur in de buitenhaven van Enkhuizen, dis keer aan de Noord zijde. De zon kwam er s'middags steeds meer bij, dus lekker met de korte broek aan in de kuip. s'Middags wandelen we nog een flink stuk door Enkhuizen en we dineren heerlijk op een terrasje van de Pizzeria aan de buitenhaven. In de loop van de avond komt een stel dat achter ons ligt nog even een borrel halen, we zitten tot laat in de avond gezellig buiten te kletsen.

Zaterdag slapen we lekker uit, en vertrekken eind van de ochtend richting de sluis. Eenmaal daar doorheen blijkt de westen wind flink aan te trekken tot zo'n 25 knopen (windkracht 6), we zetten voordat we de pieren buiten de sluis uitvaren even een rif. We lopen met een flinke vaart de boeienbaan van het Hoornse Gat uit. De Hoornse Hop laten we aan stuurboord liggen, de golven die door de westen wind vanaf Hoorn opbouwt is kort en heftig, ik voel de golven op het roer klappen.

We zitten vrij hoog en vallen op een gegeven moment wat af en lopen met ruim 7 knopen op de Gouwzee af. Om 16.00 uur meren we af in een langssteiger van Marina Monnickendam. Tijd voor een lekkere warme kop thee, vandaag was en stuk frisser dan de afgelopen dagen en we moeten weer even opwarmen. Daarna pakken we de fietsjes en dwalen nog wat door Monnickendam heen, om vervolgens met boodschappen in de tas weer terug aan boord te komen. We eten s'avonds binnen, da's deze vakantie nog niet vaak voorgekomen. Monique heeft lekkere Nasi gemaakt, dat gaat er wel in. s'Avonds komen we lekker bij van de winderige dag, gewoon lekker even voor de buis hangen.

Zondag's vertrekken we weer om ca. 9.30. We lopen voor de wind Monnickendam uit en ruime wind voor Volendam langs. Lopen we nou niet, of bedriegt mijn gevoel me. Eenmaal tussen Volendam en Het Paard van Marken komt de ene na de andere zeilboot ons voorbij. Als vervolgens een Bavaria 32 ons voorbij jakkert weet ik het zeker, en moet een baard van wier aan de vleugelkiel hangen. We hebben we motor gestart en even flink achteruit geslagen, vervolgens na een lichte koerswijziging vooruit en de motor weer uit. En ja hoor, we liepen de Bav alweer vlot voorbij -:). Om een uurtje of 2 s'middags meren we af in een box bij WSV Durgerdam. Inmiddels is dit een favoriet, leuk gelegen langs de Durgerdammerdijk en op steenworp afstand van Schellingwoude en Amsterdam Noord aan de ene kant en de grote polder tussen Amsterdam Noord en Uitdam. Een geweldig gebied waar je lekker kan fietsen, aan ons wel besteed! Zo gezegd, zo gedaan, we fietsen een stuk naar Amsterdam Noord en doen daar wat boodschappen. Eenmaal terug aan boord zetten we de tent even over de kuip, daar het af en toe spettert. s'Avonds eten we overheerlijke Pannenkoeken en een iedere een half Mona toetje, mmmm.

zondag 4 augustus 2013

Vakantie 2013, 1e week

Heerlijk op vakantie, we zijn op 26 Juli s'avonds al aan boord, voor ons ligt een periode met mooi weer.

Zaterdagochtend blijkt dat we daar nog wel even op moeten wachten, we horen s'ochtend om ca. half 10 via de weerberichten dat bij Vlissingen al noodweer is losgebroken met windstoten tot 50 knopen. Om een uurtje of 11 bereikt dit noodweer Hellevoetsluis. Donkere luchten, een enorme wolkbreuk met de voorspelde wind met zware windstoten gieren door de haven. Wij bekijken het vanuit onze kuiptent.



Na een uurtje is alles voorbij, maar we besluiten vandaag nog wel even te wachten met vertrek. s'Middags lopen we gezellig door Hellevoetsluis, waar klassieke jachten liggen afgemeerd, altijd een bezienswaardigheid en beslist de moeite waard om even langs de vele klassiekers te wandelen. De zon komt goed door en eenmaal weer terug op de boot kunnen we nog lekker lang buiten genieten van onze eerste vakantiedag.

Zondagochtend staat er een stevige wind van 20 tot 25 knopen, we besluiten om op de fok richting Dordrecht af te zakken. Om 14.13 uur halen we keurig de spoorbrug en kort daarna meren we af in een van de boxen van de Koninklijke Dordrechtse Roei- en Zeilvereniging. Heerlijk beschut liggen we daar wel een of twee keer per jaar, gezellig omringd door fraaie monumentale gebouwen en uitkijk op de  Grote Kerk. Vooral s'avonds ziet dat er geweldig uit.
De middag temperatuur ligt rond de 25 graden, s'middags pakken we onze vouwfietsen en fietsen door Dordt en omstreken tot aan s'Gravendeel. s'avonds genieten we nog lang buiten en voelen we ons al echt op vakantie.

Maandagochtend gaan we verder, en varen via Capelle a/d IJssel, Gouda, Alphen a/d Rijn naar de Brasem. Na Gouda hadden we ter hoogte van de brug van Waddinxveen nog wel even wat oponthoud. Met ca. 13 zeiljachten lagen we een poos voor de hefbrug te wachten, lastig met veel wind op de zijkant. Op een gegeven moment ging de brug open en bleek er een groot containerschip door de brug te komen. De meeste jachten die voor ons lagen kwamen plots achteruit om ruimte te maken voor het vrachtschip met als gevolg dat wij min of meer in de verdrukking kwamen en door de harde zijwind en te weinig manoeuvreer ruimte tegen een grote meerpaal werden aangedrukt. Met de romp raakte we een uitstekende bolder op de paal, die vervolgens één van de romp ramen naar binnen drukte. Men een vloek van achter het stuurwiel en wat brute motorkracht om de boot weer bij de paal weg te krijgen hebben we ons tussen de jachten uit gewerkt en zijn volle kracht voor het nog naderende vrachtschip uit ca. 300 meter terug gevaren om vervolgens weer om te keren en in alle rust en ruimte weer opnieuw voor de brug te gaan liggen. Door de chaos is geen enkel zeiljacht door de brug gegaan en konden we alle 13 wachten tot de volgende brugopening die korte tijd daarop volgde. Ook dat verliep niet geheel zonder problemen, een platbodem van een meter of 11 lag al enige tijd door de harde wind dwars in de vaart met de boegspriet over de kade, met een lijn overboord waar een Hallberg Rassy in verstrikt raakte en stil viel doordat de lijn in de schroef draaide. Lekker allemaal, wij hadden ons portie vandaag wel gehad en zijn in een grote boog om de jachten heen door de brug gegaan....
Rond half 6 meerde we uiteindelijk af in Oud-Ade. De zon brandde behoorlijk die dag, dus we hebben de kuiptent over de giek gespannen en heerlijk uit het zonnetje buiten gegeten. Al met al weer een heerlijke dag varen, wel met een smetje die we maar snel proberen te vergeten. Het raampje heb ik s'avonds afgeplakt met tape.

Dinsdagochtend vervolgen we de route. We hebben besloten over Haarlem verder te gaan, het lijkt ons leuk ook eens in Haarlem af te meren. Rond een uurtje of 10 vertrekken we. Het is helaas regenachtig weer.

De bruggen draaien vlot, alleen de spoorbrug nabij de Kaag was een uurtje wachten. Bij de eerste opening ging alleen de andere kant erdoor en kregen wij geen groen licht. Vervolgens konden we na nog een half uur eindelijk verder en voeren in konvooi via Lisse en Hillegom naar Haarlem. Het bleef regenen, eenmaal in Haarlem afgemeerd zijn we lekker naar binnen gegaan om weer een beetje op te warmen. s'Avonds hebben we nog even een korte wandeling gemaakt en wat TV aan boord gekeken.

De volgende ochtend was het weer goed met af en toe een zonnetje. We hebben een heerlijk eitje gekookt en ontbeten. Na de koffie hebben we onze vouwfietsen weer tevoorschijn gehaald. Vriend Ronald Hockx had vóór de vakantie een aantal ANWB fietsroutes voor ons uitgeschreven op een ANBW knooppunten kaartje wat je makkelijk op je stuur monteert. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. We hebben een toch naar Zandvoort en omgeving gereden, deels door bossen en duinen. Echt een mooie toch van zo'n 43Km. Eenmaal weer aan boord hebben we een lekkere kop thee gedronken en zijn lekker samen onder de douche gedoken. Het avondmaaltijd hebben we heerlijk in de kuip genuttigd. s'Avonds hebben we collega Rob en zijn vrouw uitgenodigd bij ons aan boord koffie (of thee in hun geval) te komen drinken. En zo sloten we weer een gezellige actieve dag af.

Inmiddels schrijven we alweer Donderdag 1 Augustus, we vertrekken om ca. 10 uur uit Haarlem. Het weer is perfect, met stak blauwe lucht en een temperatuur die s'middags oploopt naar ca. 35 graden! Wat een vakantie zeg! De tocht vanuit Haarlem naar het Noordzeekanaal is mooi, ook op het Noordzeekanaal is het vrij rustig, er staat nauwelijks wind dus we motoren door via Amsterdam naar de Oranje sluizen. Eenmaal na het schutten besluiten we Durgerdam aan bakboord te laten liggen en varen door. Er staat ook op het Markermeer niet veel wind, maar met de zeilen omhoog komen we wel vooruit, we genieten! Om ca. 16.30 uur meren we af in Volendam en hebben een mooi plekje aan de kade met uitzicht direct over het Markermeer. Ik roep naar Monique: hé daar heb je Jan Smit! Zij kijkt snel even in het rond en heeft al snel door dat ik de gelijknamige rondvaartboot bedoel, haha... Het avondmaal hebben we in één van de vis restaurants aan de haven genuttigd. Daarna hebben we nog wat door Volendam gewandeld. De vakantie wordt steeds leuker, heerlijk ontspannen, niets moet en alles mag.

Vrijdag 2 Augustus, we worden wakker met een buitentemperatuur van ca 24 graden, waanzinnig!
We hebben ontbeten en koffie aan boord gedronken. Het belooft een dag te worden met weinig wind en temperaturen die dik boven de 35 graden uit kunnen stijgen. Blijven we aan boord, dan smoren we weg in de haven. We besluiten dan ook begin van de middag de fietsjes weer van stal te halen en onze eigen wind te creëren door in rustig tempo een stukje te fietsen, in eerste instantie naar Monnickendam. Daar eenmaal doorheen gefietst besluiten we door naar Marken te fietsen, als je rustig fietst is het prima te doen. De Zeedijk is best lang richting Marken maar aan beide kanten heb je mooi uitzicht over het Markermeer en de Gouwzee. Eenmaal in Marken halen we in de plaatselijke supermarkt frisdrank en een paar krentenbollen en nuttigen deze op een plekje in de schaduw. Daarna fietsen we door naar het Paard van Marken. Van daaruit zetten we de terugtocht in en rijden vai de haven van Marken weer terug naar Monnickendam. In een van de smalle straatjes fietsen we langs een onbenullige schuifdeur van een loods, Monique was er al voorbij en ik zeg wacht even. Ik kijk naar binnen en zie daar een enorme bulb van de neus van een luxe motorjacht in aanbouw. Het blijkt de loods van Hakvoort Shipyard te zijn. We zien een volledig aluminium casco, vanaf het "deurtje" waar wij stonden gezien natuurlijk megagroot. We spreken even kort met twee medewerkers van Turkse afkomst die bezig zijn met specialistische las werkzaamheden. Na de korte tussenstop fietsen we nog wat door de straatjes en haventjes van Monnickendam en vervolgen de weg terug naar Volendam. Al met al hebben we er toch zo'n 38Km op zitten. Eenmaal terug op de boot in Volendam is het eerste wat we doen verkoeling zoeken in het water, heerlijk!
s'Avonds hebben we wederom onder de zonnetent gegeten en busladingen Chinezen en andere volksstammen voorbij zien wandelen. Volendam, vol toeristen... Da's weer eens wat anders.

Zaterdagochtend, het waait hard, voorspelling Zuidwest 6.
We besluiten nog een dag in Volendam te blijven, we hebben per slot van rekening een prachtige plek. We doen even wat boodschappen en verkennen Volendam. s'Middags fietsen we naar Edam. Het heerlijke weer zorgt ervoor dat we ook vanavond weer buiten eten, lekker soepje en een stokbroodje met Franse kaas. s'Avonds drinken we gezellig samen een drankje in één van de cafés aan de haven en proeven aan de Volendamse gezelligheid. Nadat we hebben afgerekend en een stukje verder langs de gezellige cafeetjes lopen zien we ineens Deen Houtepen - mede clublid van de Dehlerclub - zitten, samen met zijn vrouw en andere clubleden. We schuiven gezellig even aan en drinken een biertje mee.

Zondag zijn we op tijd wakker en verlaten om 9.30 uur Volendam. Op datzelfde moment komen Deen en zijn vrouw met hun Dehler 35 "Second Love" ook de iets verderop gelegen jachthaven uit. Beiden tuigen we op en maken nog wat foto's van elkaar, waarna de Second Love stuurboord uit koers zet richting het Paard van Marken.

Wij gaan verder noordwaarts met bestemming Enkhuizen. De wind is zwak, we lopen niet meer dan een knoop of 2 a 3. Na 3 uur zetten we de motor bij en vervolgen de weg naar de sluis in de Houtribdijk nabij Enkhuizen. Om 13.30 uur meren we af in de buitenhaven van Enkhuizen. Na de lunch te hebben genuttigd hebben we de boot volledig afgesopt. Alle vogelpoep van dek geschrobd, dat was hard nodig. Daarna hebben we een eindje door Enkhuizen gewandeld en een lekker Italiaans ijsje gegeten. De rest van de dag hebben we lekker geluierd, Monique een beetje handwerken opnieuw s'avonds lekker buiten gegeten. Na een zwoele avond om ca 23.30 uur lekker ons mandje in.

woensdag 5 juni 2013

Startmotor vervangen, startknop en bekabeling startcircuit aangepast

In het vorige bericht zei ik het al, de startmotor begint kuren te vertonen. Inmiddels hebben we een paar weken terug de startmotor vervangen.

Wat een simpel klusje zou moeten zijn liep compleet anders. In Hellevoetsluis had ik een revisiebedrijf voor startmotoren en dynamo's gevonden (ProLectro, tip van broer Marcel, waarvoor dank!). Dit bedrijf heb ik opdracht verstrekt tot levering van een ruilstartmotor. Het bedrijf is alleen op werkdagen geopend, ik kon echter de ruil startmotor de zaterdag voor Koninginnedag ophalen bij een thuisadres van medewerker André. Handig toch, dacht ik.... Totdat bleek dat de ruilstartmotor na montage niet deed wat ie moest doen. Na montage en bij de eerste poging de motor te starten hoorde ik weinig activiteit. Na een paar pogingen d.m.v. indrukken van de startknop maar even binnen e.e.a. controleren. Er hing al een raar luchtje rondom de startmotor, dus dat beloofde niet veel goeds. Marcel er maar even bij gehaald zodat ik binnen bij de motor kon kijken wat er nou precies gebeurde wanneer Marcel de startknop indrukte. Nou... niet veel dus, aan de v-snaren kon ik zien dat er wel iets beweging in zat, maar niet meer dan millimeters. Dus maar bellen met André. Hij adviseerde me toch maar eens wat zaakjes na te kijken. Even een checklistje gemaakt, accu spanning was in orde, spanning op de klemmen op de startmotor waren ook goed, spanning tijdens de startmotor stortte niet in, mocht niet onder de ca. 10 volt komen. Aangezien de spanning vrijwel hetzelfde bleef leek er toch iets mis te zijn met de startmotor, vooral daar de startmotor stonk na een paar startpogingen. Hoe nu verder dacht ik, weer de leverancier gebeld, de resultaten voorgelegd. Er was maar 1 optie, startmotor weer uitbouwen en maandagochtend om 8 uur in de werkplaats testen, openmaken en kijken of het probleem in de startmotor zelf zat. Zo gezegd, zo gedaan, na onderzoek bleek dat één van de veertjes van de koolborstels gebroken was. Dit kon volgens André niet aan boord ontstaan zijn (gevalletje garantie gelukkig...pffff). Hij heeft zijn toeleverancier gebeld en een ander exemplaar laten komen. Deze kon ik maandagmiddag rond half 3 ophalen. Daarna was het een kwestie van aansluiten en starten maar. In één keer raak, motor startte direct, gelukkig.... Probleem opgelost.

Er was echter nog één punt dat absoluut voor verbetering vatbaar was, de retourspanning vanaf de startknop naar het aansluitpunt op de startmotor. Bij indrukken van de startknop bleef er 8 volt over op het schakelcontact op het startmotor relais. Dat verklaard ook waarom ik soms 3, 4 keer op de startknop moet drukken voordat het startmotor relais überhaupt wordt geactiveerd, en dat gebeurt vrijwel altijd als je aan het aftuigen bent, het is dan toch wel prettig als je op je motor kunt vertrouwen en normaal de haven kunt binnenvaren...
Afgelopen weekend het hele circuit dus maar nagelopen en een aantal cruciale onderdelen vervangen.

  1. de contacten op het startslot heb ik met contactspray ingespoten, ik heb het gevoel dat deze verder nog goed functioneert
  2. de startknop in het instrumentenpaneel is vervangen
  3. de aanvoerkabel naar het startslot (deze zit verwerkt in de kabelboom) heb ik vervangen door een 4² kabel die zonder onderbrekingen direct naar het startslot gaat
  4. de 30A startzekering die standaard door Yanmar wordt gemonteerd heb ik vervangen door een in-line steek zekering (direct achter contact 30 op de startmotor)
  5. de retourkabel vanaf startknop naar startmotor is ook door een 4² kabel vervangen
Vervolgens getest of e.e.a. nu zonder verlies aan spanning op het aansluitpunt op de startmotor in orde was, deze is nu netjes 12 volt en geen 8 volt zoals voorheen. Nadat ik de retourkabel op het aansluitpunt op de startmotor had aangesloten kon ik de motor weer starten.

Toch heb ik na deze stap nog een tussenrelais gemonteerd, de retourkabel vanaf de startknop activeert nu het tussenrelais. Het tussenrelais zorgt nu met een heel kort aansluitkabeltje dat het aansluitpunt op de startmotor wordt geactiveerd. Deze oplossing wordt veel toegepast op de Yanmar motoren in Dehler's en andere jachten. Maar eens kijken of deze oplossing definitief een einde maakt aan de start problematiek in het elektrische circuit [aanvulling Augustus 2013: na 3 weken vakantie geen enkel startprobleem meer gehad!]

Het andere relais dat zorgt voor lading van de service accu tijdens in bedrijf zijnde motor is inmiddels ook weer gemonteerd. Dehler heeft hier een eenvoudige maar betrouwbare oplossing toegepast, ik heb deze echter bij alle zojuist genoemde aanpassingen tijdelijk verwijderd, ook daar ik niet kon thuisbrengen hoe dit kon functioneren (m.i. zat e.e.a. verkeerd aangesloten). Nu is alles weer gemonteerd en getest, alles functioneert weer naar behoren.




Een ding is zeker, het was een leerzame klus. De elektrische installatie leer je door dergelijke klussen goed kennen, hetgeen alleen maar voordelen heeft als er ooit onverhoopt problemen met de installatie ontstaan...

maandag 29 april 2013

Voorjaarstocht naar de thuishaven!

Alweer een week geleden hebben we de boot overgevaren naar de thuishaven. We hebben er een gezellig lang weekend van gemaakt. In het weekend zijn Monique haar 2 zussen Odette en Ingrid weer meegevaren. Dit keer geen schade gevaren door een boeitje over het hoofd te zien, in die zin zijn we er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. We hadden echter wel een probleempje bij de spoorbrug van Gouda. Na een klein uurtje voor de spoorbrug te hebben gelegen wilde de motor niet starten. Even snel de motorruimte open gemaakt, maar helaas niet direct het probleem kunnen traceren. Dus maar even een sleepje door de brug gevraagd aan een medewatersporter en na de brug afgemeerd om daar even rustig verder te zoeken en te meten. Na verder onderzoek leek mij dat alles in orde moest zijn, geen zekeringen die stuk waren, geen losse kabels. Dan maar even een klap met de hamer op de startmotor, maar dat hielp in eerste instantie niet. Uiteindelijk Monique laten starten en ik direct een klapje erop en ja hoor, hij startte! We lagen inmiddels wel een half uur achter op alle andere boten die door de spoorbrug waren gegaan, we miste dus behoorlijk de aansluiting. Bij de Algerabrug in Capelle ad Ijssel moesten we 40 minuten wachten (met draaiende motor, ik had me voorgenomen die niet meer uit te zetten totdat we in Dordrecht zouden afmeren). Ook bij de volgende brug - de in onze familie beruchte boogbrug bij Alblasserdam - waren we en kwartier te laat en zouden we bijna twee uur moeten wachten. We hebben de brug toch maar even opgeroepen en uitgelegd dat we door motorpech te laat waren en vroegen de brugwachter om een extra opening. Het werd even stil aan de andere kant van het marifoonkanaal, maar uiteindelijk kwam de reactie terug dat hij bij wijze van uitzondering de brug wel even wilde openen (YES!), het was per slot van rekening weekend. Wat een geluk, had niet graag nog een keer afgemeerd met 1,5 uur draaiende motor... En zo kwamen we rond een uurtje of 7 bij Dordrecht aan, de haven bij de Koninklijke Dordrechtse Roei &Zeil vereniging was vol, dus even een stukje teruggevaren naar de Wijnhaven, waar we vervolgens een ligplaats vonden.

.

s´Avonds zijn we nog even een stukje gaan wandelen in het centrum van Dordrecht, hebben in een gezellig cafe wat gedronken en teruggeblikt op een gezellige geslaagde dag. Het weer werkte mee, al moesten we wel warme kleding aan.

Zondag zijn we in Dordrecht blijven liggen en hebben een lekkere wandeling door de stad gemaakt. Het weer was perfect, fris maar zonder wind dus zeer aangenaam! De winkels waren gesloten, maar hier en daar waren wat antiekwinkels open. Zo ook een pand waar het Wereldwijven Handwerklab in is gevestigd. Onze aandacht werd getrokken door de prachtige gevel van het pand waarin de Wereldwijven zijn gevestigd. De Wereldwijven zijn een twintigtal vrouwen van verschillende culturele achtergronden begeleid door stichting Intermezzo. De meeste wonen in Dordrecht en omstreken. Zij werken samen in het atelier en zo ook aan hun integratie. Ze maken er prachtige kussens, eigentijdse kleding en andere handwerken, de moeite waard om er eens binnen te lopen aan de Voorstraat 178.

Eind van de middag gingen Odette en Ingrid weer van boord, zij werden door Leon weer opgehaald.

Aangezien het weer perfect was en er vrijwel geen wind stond was dit hét moment om de boot verder op te tuigen. We hebben de fok, maindrop en grootzeil er weer opgezet.

Maandag hebben we de tocht voortgezet naar de Hellevoetsluis. Halverwege de middag meerde we weer af aan de golfbreker. Na het afmeren meteen maar weer even gecheckt of we echt een startmotor probleem hebben, en ja hoor, weer niet starten. We moesten echter nog wel vanaf de golfbeker de box in varen. Maar even de landvasten in de box klaargelegd, de motor wederom met een klap op de startmotor gestart en de box ingevaren. Dinsdag is de startmotor uitgebouwd en naar een revisiebedrijfje in Hellevoetsluis gebracht. Nu dus even niet varen tot er een oplossing is....

woensdag 17 april 2013

Miracle drijft weer

>

Afgelopen dinsdag is de boot weer te water gegaan. Na de romp weer een flinke Riwax behandeling te hebben gegeven en de onderkant weer in de antifouling te hebben gezet was het er weer tijd voor. Maandagavond is de boot in de kraan gehangen en kon ik de plekken waar de stempels stonden nog even netjes in de antifouling zetten. Dinsdagochtend om 9.15 uur dreef de Miracle weer! Helaas wel met een lekkage bij het log. Deze had ik er in de winter even uitgehaald om op het droge eens te bekijken hoe e.e.a. gemonteerd zat. Ik heb samen met Ad Spek met de boot in het water even het log verwijderd, ingevet en opnieuw teruggeplaatst. Daarna was het zo goed als waterdicht. Inmiddels heb ik ook een dummie plug aan boord zodat ik indien het wieltje van het log weer vast komt te zitten even de dummie kan plaatsen en het wieltje van het log rustig schoon kan maken.

Ook is de dieselleiding weer aangesloten inclusief de nieuwe dubbele Delphi filters. Ik heb de gelegenheid gelijk aangepakt om in de bakskist een nieuwe betimmering te maken. Na de tewaterlating heb ik e.e.a. getest en alles werkt naar behoren.



Komend weekend gaan we weer varen richting Hellevoetsluis.

donderdag 4 april 2013

Schoonmaken, schuren en poetsen

Afgelopen (Paas)weekend was het nogsteeds behoorlijk koud. De planning is dat de "Miracle" 15 April weer tewater gaat, dus werk aan de winkel!

Zaterdagmiddag eerst de emmer met (aanvankelijk bevroren) spons opgezocht, met een winddicht regenpak aan en een dikke trui eronder de hele romp met een heerlijk warm sopje ontdaan van al het vuil van het laatste seizoen + winter. Met Starbright zwartestrepen reiniger de ergste strepen verwijderd en goed nagespoeld. Zondag na een gezellige Paasbrunch met de kinderen en kleinkind begin van de middag weer naar de boot om de zelfslijpende antifouling schoon te maken / op te schuren met water en een Scotch bright schuurpad. Het blijft altijd een vervelende smerige klus, maarja het is voor een goed doel zullen we maar zeggen.



Maandag 2e Paasdag ben ik vanaf een uurtje of 11 tot ca. 4 uur s'middags bezig geweest ca. 2/3e van de romp aan stuurboord met Riwax te polijsten. Op de een of andere manier liep dat niet echt lekker, al was het weer prima en scheen het zonnetje zodanig dat ik s'avonds met een verbrande kop thuis op de bank zat. Met die nogsteeds doorstaande oosten wind niets gemerkt van die brandende zon die bij ca. 5 graden mijn hele kop omtoverde tot een vuurbal....

Dinsdagmiddag ben ik nog even verder gegaan met de bakboord zijde, dat ging een stuk beter dan Maandag door een andere aanpak. Na iedere meter romp te hebben gepolijst met de poetsmachine (een eenvoudige Einhell 1100xx met regelbaar toerental voor ca. € 60,00), lamsvel en een kleine hoeveelheid Riwax RS02 Medium compound was het een kwestie van
- de compound onder de kraan uit het lamsvel spoelen
- het lamsvel op de machine aanbrengen
- even op het hoogste toerental het meeste vocht eruit draaien
- een klein streepje compound op het lamsvel aanbrengen - beetje uitsmeren over een stukje romp zodat bij aanzetten machine niet alle compound rondspetterd
- met machine op laag toerental (ca. 1300 toeren) een stuk van ca. 1 meter bij 40 cm poetsen
- met een iets hoger toerental (tot ca. 1800 toeren) uitpoetsen tot er geen resten compound meer zichtbaar zijn
Daar waar nog compound achter blijft is het een kwestie van met een vochtige doek even de laatste restjes vochtig maken en na een paar seconde intrekken de restjes wegwrijven. Ik gebruik hiervoor geen dure Riwax microvezel doeken meer maar gewoon een gele doek van de Action (10 stuks voor ca. € 1,50 -:)).



Het resultaat: Het voorste deel gepoetst en weer behoorlijk opgehaald / glimmend, de rest naar achter toe nog helemaal dof. Ik ben tevreden over het Riwax product en het resultaat....



Nu komende weekend nog de laatste delen van de romp poetsen, was aanbrengen en een laag antifouling aanbrengen. Daarna zo snel mogelijk het water in en weer varen. En eh, wel een beetje hogere temperaturen graag!!

maandag 18 februari 2013

Nieuwe brandstof groffilter(s)

Deze winter is het tijd voor extra aandacht / onderhoud aan het brandstof systeem. Steeds vaker komt het voor dat een diesel bacterie ervoor zorgt dat jachten in de problemen komen door verstopping van filters en andere onderdelen in de aanvoerleiding. Het fenomeen dieselbacterie is ontstaan door de veranderde samenstelling van diesel en wordt veroorzaakt door toevoeging van biodiesel en vermindering van zwavel. Hierover is genoeg op internet te vinden, ik zal er dan ook niet verder over uitweiden.

Vorige week heb ik de brandstof aanvoerleiding van de motor en tank losgekoppeld. Het Delphi groffilter/waterafscheider dat tegen het achterschot in de motorruimte zat gemonteerd heb ik daar weggehaald. De plek was slecht bereikbaar, het filter komt daar dan ook niet meer terug. Tevens heb ik de nood afsluiter - die standaard door Dehler op de tank is gemonteerd - verwijderd, daar komt binnenkort een nieuwe kogelkraan op. Alle onderdelen heb ik op verstoppingen en vervuiling gecontroleerd. In de nood afsluiter op de tank was een wat slijmachtige smurrie zichtbaar in minimale hoeveelheid. Het groffilter heb ik thuis uit elkaar gehaald (ook wel eens leuk om te zien hoe zoiets in elkaar zit), daar waren tevens een paar zwarte deeltjes zichtbaar. Deze filters vervang ik iedere winter. Al met al valt de vervuiling nogsteeds mee, ik heb kort geleden de tank leeggemaakt, er zaten een paar verdwaalde zwarte schilfertjes in, niet meer dan dat.

Inmiddels heb ik een nieuwe dieselaanvoerslang vanuit de bakskist naar de motor liggen, inclusief aangewalste banjo koppeling voor aansluiting op de motor. In de bakskist direct achter de nieuwe kogelkraan op de tank komt een T-stuk met aan één zijde de aanvoerleiding naar de dieselkachel, aan de andere zijde komt een stukje slang met knijpbal. Thuis heb ik nieuwe Delphi filters met daartussen twee kogelkranen gemaakt, die komt net boven de tank in de bakskist. Met deze dubbele filters wordt het mogelijk naar een schone filter om te schakelen indien de actieve filter vol met smurrie zit.



Het is even een puzzel om de juiste afsluiters, koppelingen etc. bij elkaar te vinden, maar dat is me aardig gelukt. Het buigen van het stukje koperen leiding tussen de rechter afsluiter en linker filter was nog het meeste werk, maar uiteindelijk is het me gelukt de bochtjes vrijwel zonder vervorming te buigen. De truc was het buisje met wat overlengte aan één zijde dicht te knijpen tussen de bankschroef, vervolgens het pijpje te vullen met zout en de andere zijde ook dicht te knijpen. Vervolgens de leiding in het midden om een rond blokje heen rustig buigen. Hierna aan twee zijden het buisje klemleggen en rustig om twee andere ronde schijfjes heen buigen. De vervorming van het 8mm ronde buisje was uiteindelijk ca. 0.2mm, dat is dus te verwaarlozen. De koppelingen tussen de afsluiters, filter huizen en slangnippels zitten met Loctite 577 geborgd. Nu rest nog alle nieuwe onderdelen aan boord te monteren en als de boot weer drijft te zien of alles goed functioneert.